Šta obući za CV fotografiju? Fotografisanje u foto-studiju.

👉Napisao sam drugi tekst na temu oblačenja za fotografisanje napolju.

5 saveta za fotografisanje u tvoje nove poslovne fotografije
Svi primeri su nastali ih ličnog iskustva, studiranja fotografije i višegodišnjih (ne)uspeha. Sve fotografije koje vidiš su moje!


1) Nosi duge rukave

Kratki rukavi odvlače pažnju od lica, na ruke. Tvom poslodavcu verujem da nije presudno da daš do znanja da treniraš redovno. Ako si profesionalni sportista, to možda i ima smisla.

2) Izbegni širok izrez

Loše rešenje, jedino ova fotografija nije moja 🙂

Široki izrezi na vratu, bilo to majica / duks / džemper privlače pažnju na kožu i odvlače od lica. Time što skreću pažnju, dodaju dodaju vizuelno na “težini” u donjem delu kadra, te širok izrez vizelno dodaje kilograme.
Obična majica, rol kragna ili V izrez daju znatno prijatniji izgled.

3) Iskoristi priliku da izgledaš najbolje

Fotografisanje u foto studiju je sjajna prilika da izgledaš najbolje! Pošto je fokus samo usmeren ka tebi, sve u tom kadru ti biraš i donosiš.
Sva odeća koja poneseš treba da bude čista i uredna. Obrati pažnju na ličnu higijenu, zube, kosu.

Preporučujem da odeću doneseš u studio u koferu ili slično, a ne da dođeš obučen. U studiju imaš prostora da se presvučeš, a odeća će biti manje izguzvana.

Stil: Svedeno i formalno

Ako dolaziš da fotografišemo tvoj portret, da se istakne tvoje lice, odeća neka bude bez svedena, bez puno detalja.

Formalna odeća odlično stoji na ovim jednobojnim belim, sivim ili crnim pozadinama, ali takođe i u tvojoj kancelariji.

Pošto je fotografija u CVu mala i ne zauzima puno prostora, bitno je da bude primetna. To ćemo postici tako što ćemo napraviti kontrast između tebe, tvoje odeće i pozadine.

4) Obuci se za budući posao, ne trenutni!

Razmišljaj o svom budućem poslu, a ne isključivo o sadašnjem. Slobodno malo preteraj, “over-dress” tj. obuci se vrlo fensi. Detalji su bitni, nakit, kravata, čak i sat.

5) Ponesi rekvizit

Evo nekoliko rekvizita koji se mogu koristiti tokom fotografisanja:

  • Odeća: Dodaci poput šešira, šalova i nakita mogu pomoći da se unese raznolikost u odeću i promeni ukupan izgled fotografije.
  • Knjige: Knjige se mogu koristiti kao rekviziti za kreiranje scene za čitanje ili učenje, ili za dodavanje dodira ličnosti portretu.

Ako Vam profesija dozvoljava, možete poneti rekvizite koje su svojstveni Vama. Naprimer:

  • Neko ko se bavi hranom: Rekviziti poput voća, čaša za vino, šoljica za kafu, pa čak i kolača mogu se koristiti za stvaranje opuštene i prijatne atmosfere na snimku.
  • Neko ko se bavi cvećem: Sveže cveće ili cvetni aranžmani dodaju šarenilo i teksturu svakoj fotografiji.
  • Neko ko se bavi muzikom: Gitare, bubnjevi i drugi muzički instrumenti mogu da se koriste kao rekviziti za povećanje interesovanja i stvaranje određenog raspoloženja ili teme.
  • Neko ko se bavi sportom: Sportska oprema sa kojom možete da igrate, može da se koristiti za stvaranje scena pune akcije ili za prenošenje osećaja avanture.
  • Dekorativni predmeti: Ukrasni predmeti kao što su vaze, sveće i okviri za slike mogu se koristiti za stvaranje osećaja doma i topline na fotografiji.

Želiš li portrete koji se ističu?

Ukoliko te interesuju profesionalne fotografije za CV i druge poslovne prilike, pogledaj moju ponudu.