Negativno iskustvo sa novim Epson foto stampacem

Posto u Srbiji ima toliko malo korisnika skupljih ink jet štampaca, želeo sam da podelim svoje iskustvo.

U Tehnomaniji sam kupio nov Epson L1800 štampac. Za nesto sto kosta ~78,000 RSD sam očekivao malo bolje korisničko iskustvo. Odmah po raspakivanju sam naišao na problem koji sam probao da rešim:

  • Foto papir se ne dobija u pakovanju, ni jedna stranica. Foto papira nema nigde u Novom Sadu da se kupi (makar ih nema u većim prodavnicama tehnike). Pogotovu Epson foto papira! U većini prodavnica tehnike će reći da čak i kada ga dobiju to bude mala količina, koju oni u nedostatku sopstvenoj iskoriste (reči prodavca Gigatrona). Neki čak i ne znaju razliku između foto papira, i „običnog“ papira, pa ponudepapir od ~80gr koji se koristi za široku upotrebu u kancelariji i sl.
  • Jedini zvanični distributer Epsona, izlistan na sajtu Epson jeste Ewe, probajte da ih pozovete. Neće se niko javiti. Probajte da im pošaljete email – isti problem.
  • Epson Srbija takođe nema nikakvu korisničku podršku da ponudi.
  • Štampac od 78,000 RSD ne dolazi sa USB kabelom koji je ključan da ga povežem sa računarom. Kabel košta ~200 RSD.

Štampač je prestao sa radom pre nego što je započeo…

Originalni post na Instagramu

Kada sam konačno nabavio Epson foto papir (živeo BC group), sam po prvi put pokrenuo štampač da radi. Nakon inicijalnog punjenja glava koje traje oko 22 minuta, štampac ni jednom nije želeo da odštampa ni jednu stranicu, bilo čega, teskta/fotografije … Uvek bi završio štampanje sa čistom beloj stranicom.

Nakon 2-3 dana smaranja sa neispravnim uređajem, bezuspelog kontaktiranja Ewe, Epson Srbija i slično, sam ga vratio u Tehnomaniju. Tamo su ga zadržali nekoliko dana u radnji uz konstataciju da zvanični servis i nije efikasan. Svakako da se slažem sa time, ako bi ga držali jos par nedelja na neuspešnoj opravci glave bi se potencijalno našle u sve lošijoj situaciji od začepljenja. Predlog je bio da sačekamo nekoliko dana da kada dođe lokalni saradnik iz Epsona i da probaju sa njime, u radnji, da otklone problem.

Tako je i bilo, uz poslednju opciju „Power ink flushing“ su uspeli to štampač pokrenu da radi. Nisam bio prisutan kada su to radili. Nejasno je zašto nov uređaj mora da koristi najagresivniji metod samo-pomoći koji je ostavljen za ne daj bože sitaucije? Obaška što su potrošili mastila, i što su jastučićima u štampaču takav režim rada skraćuje radni vek.

Caution:

Power Ink Flushing consumes a lot of ink and should be performed only if necessary. Refill the in the ink tanks before performing a Power Ink Flushing. Power Ink Flushing affects the service life of the ink pads by causing them to reach their capacity sooner. When an ink pad reaches the end of its service life, the product stops printing and you must contact Epson for support.

Informacija sa zvaničnog Epson sajta

Za početak prilično loše iskustvo. Živ bio ovaj moj primerak! 🙂