Koji fotoaparat da kupim?

Pitanje koje privlaći veliku količinu interesovanja. Razumem, aparati su skupi i komplikovani. Da je odgovor jednostavan, sada bih ga napisao i resio glavobolje mnoge, pa i samog sebe! Problem je univerzalan, “koji auto da kupim?”, “koji stan da kupim?”, sva takva pitanja su nedovoljno definisana.

Niko ne može bolje od tebe znati šta i kako želis da fotografiseš. Samo ti možes odgovoriti na to pitanje i iskljucivo od tebe zavisi kakav bi tebi foto aparat odgovarao.

Lični primer, ne znam godinu dana koju kameru da kupim

Video postaje dominantan i više se očekuje od fotografa da znaju i da snime video. Iako pričamo o srodnoj temi, gde imam puno predznanja iz fotografije, ja već godinu dana, procenjujem, upoređujem, učim detalje i razmišljam o tome koju video kameru da nabavim. Mogu da potvrdim da posle godinu dana i dalje nisam ništa kupio. Ako si nestrpljiv jer se proces kupovine odužio, seti se mog primera 🙂

Iako je reklama simpatična, Nikon laže.

Kako da odaberem najbolji foto aparat u moru modela današnjice?

Fotoaparat rade po istom principu od svog nastanka, više o tome sam govorio u ovom predavanju. Danas više ne koristimo filmsku traku, već digitalni senzor, ali i ta tehnologija se razvija dobar deo 20 veka.

Pravila fizike ne možemo izbegnuti. To znaci da veći senzor (veće površine) ima bolje perfomanse u odnosu na senzor manje površine. Takodje veći senzor je gotovo uvek u većem fotoaparatu. U narodu je poznato mišljenje da je veći fotoaparat = bolji, što najčešće istinito. Veći fotoaparat najčešće povlači i veći senzor.

Predlog za kupovinu
Najbolji odnos uloženog novca i dobijenog

Kako bi Englezi rekli “Best bang for the buck”, ovo je foto-oprema koju sam koristio godinama i sa njom zaradio lepe novce. Ako imaš budžet od ~1100€ kupi:

 • Canon 5D mark II – sjajno telo i veliki senzor za male pare. Zavesica može da radi preko 250,000 okidanja. Polovan je ~350€.
  Bitno je uzet i obzir da je Canon najprodavaniji u Srbiji, te ima najbolja dostupnost rezervnih delova i servisa.
 • Pošto je Canon sistem aparata (samim tim i objektiva) najpopularniji u Srbiji, objektiva ne manjka. Novih / polovnih Canon ili čak od drugih proizvođača.
  Mislim da je najbolji objektiv za pomenuti aparat Tamron 24-70mm f2.8 VC. Cena polovnog je ~350€. Ovaj objektiva se kategoriše kao “standardni” jer je njegov raspon (žižne daljine) taman širok da može svašta da stane u kadar, i taman uzak da može da se zoomira solidno. Ako ljudski vid ima oko 45mm žižne daljine, 24mm i 70mm pokrivaju taman šire i dalje od onoga što vidimo okom. Taj objektiv možeš slobodno da kombinuješ sa Tamron 70-200mm f2.8 VC. Cena polovnog je ~450€.
  Oba objektiva imaju stabilizaciju, konstantnu f2.8 blendu, oštri su i kvalitetno izrađeni (pogotovu 70-200mm koji je i prilično težak).

Proizvođači su gadovi

Foto oprema je skup ‘hobi’, uživati u najboljem može da probuši novčanik. Tada trošak može biti komotno ~30,000€, za opremu najvišeg ranga. Leica ili Alpa, lako je zaigrati se …
Nikada nisam imao novca da priuštim takvu opremu. Uvek sam se snalazimo i naučio da baratam sa nižom ili srednjom klasom, gde najviše dobijaš za uloženi novac. Gde te ne “ne deru”. Tada bih sebi govorio: “baš sam zadovoljan ovim Canon / Nikon / Sony foto aparatom … ni ne treba mi bolje”.

Sada vidim da je to bilo … kiselo grožđe. Da me je smorilo da jurim večito neku šargarepu ispred nosa. Naime, proizvođači taktički izbace iz modela neke stvari koje su esencija za ugodan rad. Takvi aparati neće proizvesti lošu fotografiju i prilikom kupovine nećete ni biti svesni tih mana. Uostalom danas i mobilni telefoni prave sjajne fotografije. Ali da li ćeš uživati u njihovom svakodnevnom korišćenju? Mislim da ne.

Primer kako Fuji škrtari na tražilu

Tražio je uz senzor najbitniji deo fotoaparata. Moraš da pogledaš u njega svaki put kada želiš da napraviš fotografišeš. Od tražila i toga koliko veliko, svetlo i jasno prikazuje sliku jedino zavisi kakva će kompozicija biti. Šta vidiš kroz ono bedno i malo tražilo koje izgleda kao mračni tunel? Ništa pametno.

Ispod je slikovih primer korporativne pohlepe:


Primer korporativne pohlepe.
Modeli Fuji fotoaprata poređani hronološki, kako su nastajali.
 1. Fuji X-Pro1 izašao 2012. Tražilo kakvo god da je, prvi je model. Bravo Fuji, počeli ste sa radom, sretno u daljem razvoju, jel tako?
 2. Fuji X-T1 je izašao 2014. Bravo Fuji, tražilo je značajno veće!
 3. Fuji X-Pro2, izašao 2016. Najskuplji i najinovatiniji, dobija namanje tražilo od svih.

Zašto je tražilo na skupljem i u svakom smislu naprednijem aparatu manje? Ovo je samo najočigledniji primer koga sam se mogao setiti, prateći industriju preko 10 godina. Ovakve stvari je lako prevideti kada čitaš testove on line, ili kada kupuješ aparat u radnji i ne možeš ni da ga uključiš/probaš pre kupovine.

Primer, kako smo izgubili, pa deceniju kasnije “dobili” tehnologiju Eye-focusa

Canon je davne 1992, lansirao u svoje analogne aparate tehnologiju koja je umela da prepozna lice i automatski fokusira na oči. Više o tome istorijski piše dpreview. Iz nekog nepoznatog razloga je poslednji put primenjena 2004te. 2020-te se vraća u velikom stilu, u Canon RP modelu.

Zašto sam kupio Olympus 2021?

U tom kontekstu, sam foto industriju počeo da gledam drugim očima. Prestao sam sebe da pitam “koji proizvođač ima najimpresivnije proizvode?” i počeo da pitam “koji proizvođač je najmanje škrt?“. Spletom ličnih odluka, poznajući sebe, sam se odlučio za Olympus i Panasonic aparate, koji kao dva mala igrača u fotografskom svetu su se udružili i zajedno grade, Micro 4/3 sistem.
Ovaj izbor je po mnogima sporan. Senzor u ovim aparatima će uvek biti manji u odnosu na sve druge, što je prva prepreka za mnoge. Lično ne smeta mi. Ne sećam se kada sam poslednji put odštampao svoju fotografiju, potogovu ne veću od 13x18cm, iako bez problema mogu to da urade i ovi aparati. Lošiji bokeh? Da jeste, ali posle decenije fotografisanja stava sam da lošoj kompozici ne može pomoći veće zamućenje, time se problem samo prikriva.
Sa druge strane, Olympus / Panasonic sistemu mu je privuklo veliko tražilo, ergonomija, intuitivno upravljanje. Takođe lepo izgledaju aparati. Objektivi su mali, lagani, a volim da ih imam nekoliko sa sobom.

Zaključak

Kada bi poredili aparate samo po specifikacijama, svakako da moja odluka nije smislena. U Srbiji, po meni je logično kupiti onaj Canon 5D mark II, one Tamron objektive … sve to sam imao, ali nisam uživao.
I daje aktivno tražim alternativu, ne mislim da sam je našao, niti da je Olympus svetinja. Ali mi nije žao što sam ga kupio. Mislim da je najbitnije da što više aparata probaš, koristiš, upoznaš da bi znao koji ti najviše odgovara. Iskustvo. Verovatno da ćeš se sa nekim izborom zeznuti, nekad pokajati ali na kraju većinu te opreme ćeš moći da preprodaš po ceni sličnoj onoj koliko si platio. Sreća pa se ove stvari ne kvare često. Koristi opremu pažljivo, imaj na umu da ćeš je jednog dana prodati.

2021-va je godina, pomenuti Canon 5D mark II je star skoro 10 godina. Nemoj brinuti da aparat star toliko ima loše specifikacije. Principi po kojima ti aprati rade su stari i stoga ne drže visok cenu. Brzo možeš doći do do opreme koja je “prilično dobra” i koja može puno toga da učini. Do sjajne i najskuplje opreme ćeš morati da se mučiš, ali to je druga tema … Trudi se da uživaš u ovome, naučičeš vremenom već koja je kombinacija pogodna za tvoje potrebe.

Sve najbolje! ❤️