Kako sam napravio foto-studio u stanu?

Prvo moram da napomenem da je iz ličnog iskustva, foto-studio u stanu dosta kompromisa. Sa druge strane, nema ništa bolje nego da ti je sve na dohvat ruke, i da ti je posao u sklopu stana.

Dimenzije sobe

Efektivno radni prostor je cela soba, veličine oko 5m x 5m, visine oko 3,2m. Mahom, sada sam u procesu traženja manjeg modernog stana, tek sada primećujem koliko sam bio srećan da čitav život odrastam u velikom salonskom stanu.

Ovo je 360 fotografija mog kućnog foto studija koji me je služio od studija na Akademiji Umetnosti do 2021ve, dakle tačno 10 godina.

Prostor bi izgledao veći da je prazan, jer ima dosta nameštaja.

U ovom periodu tražim da promenim prostor koji koristim za foto-studio, ono što garantujem jeste da ovako velike sobe, u stanu, su deo prošlosti. Danas se stambeni prostor gradi tako da su dnevne sobe najčešće manje sem ako stan nije veći od ~70-80m2, dok je plafon visine oko 2,5m kako bih se troškovi grejanja smanjili.

Limiti ovakih malih prostorija

Iskreno, mnogo puta sam želeo da prostor bude veći, ali to nisam mogao da priuštim u tom trenutku. Saplitanje o kablove, stative koje zauzimaju prostora na podu i ostalo je bio nešto na šta sam se navikao, i najmanji je problem. Iz mog iskustva, preporučujem ti da ne ulaziš u manji prostor gde je (glavna) soba manja od 25 m2. Uvek imaj u vidu da je idealan foto studio ogromna hala, zbog proste fizike kako se svetlo prostire u prostoriji.

Kako se svetlo rasprostire?

Vratimo se kratko nazad u osnovnu školu, intenzitet svetla opada, sa kvadratom rastojanja. To je dobro objašnjeno ovde na Engleskom.

Ako je S, izvor svetla naprimer blic u sobi, pogledaj kako sa ujednačenim povećanjem rastojanja (r) intenzitet svetla (slovo A) rapidno opada.

Dakle svetlo dok je vrlo blizu svog izvora je vrlo jako. Što se više odaljava, rapidno slabi. To i ne zvuči loše, mali prostori zvuče kao efikasno iskorišćen prostor? Istina! Ali takođe bočni zidovi sobe puno svetla vraćaju nazad na ono što fotografišeš, jer su toliko blizu svega. Te bočne zidove koji vraćaju svetlo nazad često želiš da izbegneš. Kontrolisati svetlo u malom prostoru je teže.

Fiziku teško da možeš nadmudriti. Ono što definitivno možeš učiniti jeste da zidove ofarbaš u neutralnu nijansu tamno sive ili čak crnu. Doduše, ostaje pitanje koliko će to izgledati sumorno i kako će delovati na sve koji borave u tom prostoru.

Takođe je problem pored samog svetla, gde će stati model ili čak grupa od naprimer tri osobe? Kako odaljiti osobu od pozadine, a da ostane dovoljno prostora da ne stoji preblizu foto-aparata? Gde kompaktno skladištiti sve te rolne pozadina i ostalu opremu …

Oprema

Od opreme se tu nalazi držač za pozadine, jer volim da fotografišem portrete. To je za mene bilo obavezno i širine je 3m što mi je predstavljao najveći problem gde smestiti, kao i gde skladištiti same pozadine kojih imam preko 10 trenutno. Srećom ovih nosača pozadina uvek ima dok domaćih prodavnica foto opreme, uzeo sam 2x po 3 nosača. Nema poseban razlog zašto nisam odabrao odjednom da kupim onaj od 6 komada, prosto sam kupio jedan pa drugi posle nekog vremena … Kupio sam ove Visico iz Foto diskonta, mada mislim da su sve iste manje vise …

Drugi najveći problem ono kog češ se večito saplitati su, stativi! Zauzimaju puno podne površine, tako da je savet da što više koristiš bočne zidove (koji i nisu toliko daleko u mom slučaju, eto neke benefiti). Ja sam to rešio sa 2 Manfrotto Boom Arma.

Manfrotto 098B

Na plafonu se nalazi takođe u zidu, metalni držač, poput ovog, na koji može da se zakači sve, od svetla do fotoaparata.

Bilo koji će raditi posao, ovaj deo i ovako ne može da se pokvari.

Puno štekera, veliki sto od oko 2,5m za dva monitora i zvučnike, i dosta opreme po fiokama je meni izguralo prvu deceniju rada u mom malom, ali funkcionalnom foto studiju.


Ako želiš da napraviš nesto slično, sretno sa uređenjem prostora, trebaće ti strpljenja i snalažljivosti!