Zasto je fotografija umetnost?

Zasto ne bi bila? Nije li vrednost umetnosti – individualna? Nikome se ne dopadaju sve slike ovoga sveta, sva muzika ovog sveta, … vec individualna umetnicka dela. Tako da stati u odbranu cele discipline je pomalo nezavidan polozaj, treba odbraniti sve te selfije ovog sveta, citav Instagram, svu amatersku fotografiju i sl … ili da li treba? Da li je svaka fotografija, i ona bez namere da bude umetnost, validna da udje u razmatranje?

Da se vratim na pocetno pitanje … Mislim da je odgovor individualan, fotografija je umetnost taman koliko joj ti (ne)dozvolis da bude. Jer, da li je naprimer slikarstvo umetnost? Da naravno, kakvo je to idotsko pitanje!

Ili preciznije receno, da li je (svo) slikarstvo umetnost? Ne bih rekao, cak i ono nagradjivano i istaknuto, mi deluje marginalizovano u praznim galerijama i muzejima koje susrecem. Ali smelo je danas reci da slikastvo nije umetnost, jer toliko dugo je deo globalne kulture, da bi svako ko tvrdi suprotno bio smatran naivnim.

Fotografija je u odnosu na slikarstvo vrlo mlada, licno nemam sumnje da jeste umetnost, tj. da budem potpuno dosledan – makar za mene.