Analiza reklamne fotografije po semiologu Rolan Bartu.

Rolan Bart

Bitno je da pre svega definišem reš interpretacija, ona nastaje kada diskusiju pomerimo van pukog opisivanja onoga što je prikazano. Interpretacija nije opisivanje, to je širi pojam jer obuhvata želju da se shvati suština.

Definicija

Hans-Georg Gadamer je interpretaciju vešto opisao: “… dati glas znakovima koji ne govore sami o sebi”.

Komponente u analizi

Dakle, Rolan Bart analizira fotografiju tako sto je razlaže na 2 komponente:

  1. Podrazumevana poruka – poruka koju vidimo
  2. Poruka koja se ne prikazuje već se sugeriše, implicira. Bart za primer analize koristi reklamnu fotografiju jer se pretpostavlja da je stvorena sa zeljom da sažeto i jasno prenese poruku.
Reklamna fotografiju koju je Bart odlučio da analizira

Ova fotografija se nasla u Francuskom magazinu 70tih godina (kada je Bart pisao o ovoj temi).

Bart identifikuje 3 segmenta ove reklame:

  1. Lingvisticka poruka – reč Panzani, izmišljena reč koja označava ime proizvođača, ali i implicira nesto što zvuči Italijanski. Ako Italijan čuje reč Panzani, sigurno da neće biti naveden da je u pitanju autentičan Italijanski proizvod jer će znati da reč nije autenticna, ali je reklama objavljenja u Francuskom časopisu, gde se i distributiraju.
  2. Podrazumevana poruka, ona koju vidimo (denotacija) – sveže namirnice (paradajiz, luk, paprika, pečurke), industrijske namirnice (špagete, konzerviran paradajiz sos, parmezan), punu vreću položenu na crvenu pozadinu.
  3. Poruka koja se sugeriše/implicira (konotacija) – svežina proizvoda i kvalitet kada sami kuvamo! Nisu slučajno prikazani baš svi sastojci potrebni za ukusne ‘domaće’ špagete, treba ih samo skuvati. Sveže povrće i paradajiz sos iz konzerve stoje ravnopravno jedno uz drugo, sto implicira da su jednakog kvaliteta. Dominacija boja crvene,žute, zelene, pojačava utisak kvaliteta i autentičnosti jer su to boje Italijanske zastave, a špagete potiču i vezuju se baš za ovu zemlju. Balans centralne kompozicije, duboka dubinska ostrina koja sve pobrojane elemente ravnopravno prikazuje. Svetlo postavljeno visoko, difuzno je i jako, te evocira Sunčevu svetlost tj. izvor toplote i zivota. Dominacija toplih boja, crvene koja asocira na pasiju (u ovom slucaju prema hrani i kuvanju), i žuta boja koja unosi pozitivnu energiju svakako da podstice gledaoca. Zapazite kako vreća nije u potpunosti položena već kao da postoji zamišljena ruka van kadra (gore levo) koja drzi drugu dršku vreće, sto implicira da se kupac upravo vratio iz kupovine i tek ih položio.

Svi ovi elementi elementi prenose vizuelnu ideju: kako su ukusne Panzani špagete uz ove namirnice.