Fotografisanje 360 stepeni. Virtualne ture.

360 stepeni fotografije možete postaviti besplatno naprimer na sajtu www.kuula.com i odakle ih možeš povezati na svoj web sajt ili podeliti sa klijentima, kao što sam ja uradio na svom sajtu, primeri su ispod ispod.

Youtube podržava opciju 360 videa. Probajte se okretati i razgledati radove.
Ista verzija videa od 360 stepeni sam postavio i na Facebooku koji takođe podržava 360 video.

Marketing parametri pokazuju da su 360 stepeni fotografije sjajan način da privučete pažnju klijenata. Oni žele da pogledaju objekat u koji razmatraju da dođu, pre nego što se zapute tamo. To potvrđuje i istraživanje koje je napravio zvanično Google, gde piše da, 62% posetiliaca preferira firme koje imaju fotografisane interijere postavljenje na Google Maps.

Dve cenovne opcije

Kada fotografišem 360 stepeni fotografije mogu da napravim fotografije na 2 potpuno različita načina.

1) Brže fotografisanje, nizeg kvaliteta

Koristim ovu kameru, Insta 360 One X.

Tada koristim ovaj specijalni foto-aparat koji je napravljen samo za ovu namenu. Kao što možeš videti, on poseduje 2 objektiva po jedan sa svake strane. Oba snimaju u isto vreme, tako se fotografiše ceo prostor odjednom. Ovaj metod je brz i povoljan jer fotografija celog prostora nastane odjednom.

Ceo objekat50€ fiksno

Mana je što je fotografija niže rezolucije (mada, ruku na srce je rezultat koji naprave više nego dovoljan) u poređenju sa regularnim fotoaparatom koji ima samo jedan objektiv.
Druga mana je što aparat ne spoji te 2 slike savršeno pa se nekada pojavi greška na mestima gde se spajaju (i samo na tom mestu).

Vrata izgledaju duplirano, to je greška prilikom spajanja, koje ovaj aparat uradi automatski i ne mogu je korigovati potpuno.

Primer ovog bržeg fotografisanja je ovaj stan koji je izdaje, problem sa spajanjem se desio na kuhinjskim elemntima:

2) Znatno sporije fotografisanje, detaljnije fotografije veće rezolucije

Klasican foto aparat koji je se pomoć alatke na koju je postavljen rotira ručno u svim smerovima.

Druga opcija zahteva znatno više vremena i skuplja je. Tada koristim klasičan fotoaparat, sa jednim objektivom i pravim jednu po jednu fotografiju. Fotoaparat pomeram u svim smerovima, levo – desno i gore – dole. Kasnije ih sve spojim u jednu fotografiju.
Kada se aparatura podesi za jednu fotografiju je potrebno oko 15 minuta. Prednost je što su takve fotografije detaljnije i sa vise detalja.

Ovako izgleda detaljna panorama dnevne sobe, prelepe kuće na Dedinju:

Cenovnik za sporije fotografisanje, viseg kvaliteta

Cena je ista kao i za fotografisanje sve arhitekture i istaknuta je ovde.


Na tebi je da odebereš prvu ili drugu opciju naspram budžeta i vremena.
U oba slučaja ću ti dostaviti fotografije koje možeš koristiti u promotivne svrhe, prezentaciju svoje firme na Google Maps, Google Business , Booking.com itd …